Open Armen

Functie: Verzorgende in een instelling

Jobclip: Verzorgende in een instelling

Als Verzorgende kun je in verschillende zorginstellingen aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld voor (chronisch) zieken, kinderen, mensen met beperkingen (gehandicapten), psychiatrische patiënten of ouderen gaan zorgen. Voor welke instelling je ook kiest; de deur staat wijd voor je open en je wordt er met open armen ontvangen.

Het werk

Je ondersteunt elke cliënt op de gebieden waarop deze dat zelf niet helemaal kan. Je stelt met het zorgteam zoals de huisarts, fysiotherapeut, specialist of diëtist een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit. Daarbij ga je zo klantgericht mogelijk te werk. De voortgang bespreek je met het team, maar ook met familieleden. De nadruk in je functie ligt op het verlenen van lichamelijke zorg, zoals het wassen van mensen, het toedienen van medicijnen of het geven van ondersteuning bij dagelijkse activiteiten. Belangrijke én dankbare taken.

Vaardigheden

Geduldig kunnen luisteren en je kunnen inleven in problemen van mensen, is erg belangrijk. De mensen die je bezoekt zijn soms ernstig ziek, hebben pijn of weten ze dat ze niet lang meer te leven hebben. Daar willen zij, en hun eventuele familie, graag met iemand over praten. Door de afwisseling in je takenpakket en doordat je soms de zorg voor vele bewoners hebt, moet je snel kunnen omschakelen, goed kunnen plannen en prioriteiten kunnen stellen. Omdat je af en toe een verslag maakt van je werk, moet je je schriftelijk duidelijk kunnen uitdrukken.

Bijzonderheden

Verzorgende in een instelling is een functie op mbo-niveau 3. Je kunt deze via een dagopleiding bereiken of via een leerwerktraject. Bij een leerwerktraject ga je één dag in de week naar school en de rest van de week werk je bij een instelling en leer je in de praktijk. Je bent dan in dienst van een instelling en ontvangt salaris op basis van de cao.

Terug naar functieoverzicht