Open Armen

Functie: Wijkverpleegkundige

Jobclip: Wijkverpleegkundige

Verpleegkundige zorg bij mensen thuis verlenen, voorlichting geven, mensen begeleiden bij geestelijke problemen en verpleegkundige diagnoses stellen: dat is het werk van een Wijkverpleegkundige. Of je je werk nu bij mensen thuis uitvoert of in een leslokaal waar je voorlichting geeft: jouw hulp wordt met open armen ontvangen.

Het werk

Als wijkverpleegkundige ben je verantwoordelijk voor de indicatie en organisatie van zorg. Dit leg je vast in een zorgplan. Je werkt zelfstandig en hebt een coördinerende rol in het wijkteam. Je werkt niet alleen bij mensen thuis, maar je geeft ook voorlichting aan groepen. In de wijk heb je een signalerende rol binnen het sociale wijkteam. Je werkt daardoor niet alleen samen met andere zorgdisciplines maar ook met collega?s van de gemeente en maatschappelijk werk.

Vaardigheden

Je moet erg zelfstandig kunnen werken, aangezien je bij mensen thuis en tijdens voorlichtingsbijeenkomsten alleen werkt. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en moet daarmee om kunnen gaan. Je moet goed kunnen luisteren naar je cliënten, behulpzaam zijn en kunnen aanvoelen hoe het met ze gaat. Maar je kunt ook goed vertellen en uitleggen, want door het geven van voorlichting probeer je ervoor te zorgen dat ziektes en aandoeningen voorkomen worden.

Bijzonderheden

Wijkverpleegkundige is een functie op hbo-niveau 5. Je kunt deze via een dagopleiding bereiken of via een leerwerktraject. Bij een leerwerktraject ga je één dag in de week naar school en de rest van de week werk je bij een instelling en leer je in de praktijk. Je bent dan in dienst van een instelling en ontvangt salaris op basis van de cao.

Let op: dit is een andere functie dan Verpleegkundige in de wijk, die je met een mbo-opleiding kunt uitvoeren.

Terug naar functieoverzicht