Open Armen

Functie: Wijkverpleegkundige

Jobclip: Wijkverpleegkundige

Verpleegkundige hulp bij mensen thuis verlenen, voorlichting geven, mensen begeleiden bij geestelijke problemen en verpleegkundige diagnoses stellen: dat is het werk van een Wijkverpleegkundige. Of je je werk nu bij mensen thuis uitvoert, in een leslokaal of op het consultatiebureau: jouw hulp wordt met open armen ontvangen.

Het werk

Als wijkverpleegkundige word je bij complexe zorgvragen ingezet en heb je een grote maatschappelijke rol. Je kunt bijvoorbeeld voorlichting geven over gezondheid en voeding. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook tijdens voorlichtingsbijeenkomsten waar meerdere mensen naartoe komen. Je bereidt deze bijeenkomsten zelfstandig voor. Onderwerpen die je behandelt zijn bijvoorbeeld het moederschap en het voorkomen van ziektes als AIDS, reuma en kanker. Op het consultatiebureau houd je spreekuur voor kinderen van 0-4 jaar. Je onderzoekt hen op hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Zo kunnen ernstige aandoeningen tijdig opgespoord worden. In de ouder- en kindzorg leg je ook huisbezoeken af en geef je (groeps)voorlichting.

Vaardigheden

Je moet erg zelfstandig kunnen werken, aangezien je bij mensen thuis en tijdens voorlichtingsbijeenkomsten alleen werkt. Je hebt een grote verantwoordelijkheid en moet daarmee om kunnen gaan. Je moet goed kunnen luisteren naar je cliënten, behulpzaam zijn en kunnen aanvoelen hoe het met ze gaat. Maar je kunt ook goed vertellen en uitleggen, want door het geven van voorlichting probeer je ervoor te zorgen dat ziektes en aandoeningen voorkomen worden.

Bijzonderheden

Wijkverpleegkundige is een functie op hbo-niveau 5. Je kunt deze via een dagopleiding bereiken of via een leerwerktraject. Bij een leerwerktraject ga je één dag in de week naar school en de rest van de week werk je bij een instelling en leer je in de praktijk. Je bent dan in dienst van een instelling en ontvangt salaris op basis van de cao. Let op: dit is een andere functie dan Verpleegkundige in de wijk, die je met een mbo-opleiding kunt uitvoeren.

Terug naar functieoverzicht